Husdjurs död

Att förlora en älskad familjemedlem kan väcka samma sorg som efter en annan förlust.

Relationen till ditt husdjur är det som bestämmer hur stor smärtan är. Ofta är djuret i familjen den som får ta emot allt vi går och tänker på, djuret finns där alltid villig att lyssna och ge dig närhet och trygghet.

Ditt husdjur är kanske din allra bästa vän. Villig att vara där och ge dig villkorslös kärlek. Den kärlek vi alla behövt och längtat efter att få som barn, hunden som skäller och viftar med svansen bara du varit ute och slängt soporna. Hästen som gnäggar när du närmar dig spiltan. Katten som spinner och lägger sig sidan om, som bara intuitivt vet att du behöver dess närhet just nu.

Omgivningens reaktioner när ditt djur har dött talar mer till intellektet, många har fått höra:

-  Var inte ledsen , du kan väl köpa en ny hund!
-  Ahh det är väl inte så farligt vi köper en ny kanin, som en tröst för barnet som just sett sin lilla vita kanin dö i buren.
-  Att ersätta förlusten med ett nytt djur kan ofta ha motsatt effekt. Du har svårt att till dig det nya djuret för sorgen över den gamla ligger i vägen.


 Du fattar beslutet att det är dags att somna in
En annan aspekt över husdjurs död kan vara du är den som måste bestämma  när det är dags ditt husdjur att få dö. Då kommer många andra tankar och känslor som också behöver få uttryckas och bli respekterad i din process att ta det beslutet.

Hur vet jag att det är dags?
Har jag rätt att bestämma över liv och död.

Frågorna är många och det finns inget rätt svar. Det vi vet är att vi människor kan ta ansvar och utifrån etik och moral för ditt djurs bästa  kan det vara klokt att rådgöra med någon sakkunnig.
Sorgen är känslor och de kan du bearbeta på samma sätt som andra förluster. Jag har mött många på mina kurser som vill och behöver bearbeta sitt husdjurs död. På kursen får man äntligen sätta ord på de känslor och tankar det väckt utan att andar dömer, värderar eller kommer med klyschor över det jag känner.
Att få göra ett känslomässigt avslut är viktigt för att kunna ta till sig ett nytt djur som den unika varelse den är och inte som en ersättning för det djuret du förlorat.

Barns förlust av sitt husdjur
Barn har ofta ett naturligt förhållningssätt till att ta avsked med djur. Barn vill ofta göra ritualer när djuren har dött.  Från att begrava lilla myran, fågeln redan när de är 4-5 år gamla. Man gräver ner i marken och sedan sjunger de några sånger som de tycker passar. Ibland har de skrivit brev, ritat teckningar och vill lägga med.

Sörjande barn bör få svar på sina frågor, tänk på att svara på det de frågar, inte mer eller mindre. Prata när de vill prata, var observant men tjata inte.

Förlusten av ett djur kan väcka många olika känslor. Om barnen varit med om tidigare förluster,  kan reaktionen förstärkas.

Se mer under Barn och sorg.